Sielunsisar
Keskikatu 6 lh 6,
45100 Kouvola
Yhteystiedot
Puh. 044 553 1880
johanna.erkamoanttila@gmail.com
Sielunsisar
Kognitiivisessa terapiassa tutkitaan hyvinvointia rajoittavia, epätarkoituksenmukaisia ajatustapoja ja niiden yhteyksiä ongelmallisiin kokemuksiin, tunteisiin ja toimintatapoihin. Lisäksi kehitetään ongelmanratkaisutaitoja ja selviytymiskeinoja, joita voidaan kokeilla jokapäiväisessä elämässä terapiaistuntojen välillä. Kognitiivisen terapian on todettu olevan tehokas hoitomuoto mm. depressiossa, syömis- ja ahdistuneisuushäiriöissä (paniikkihäiriö, sosiaaliset pelot, pakko-oireinen häiriö ja traumaperäinen stressireaktio). Sillä voidaan hoitaa myös psykosomaattisia ongelmia, päihderiippuvuutta, persoonallisuushäiriöitä ja skitsofreniaa. Kognitiivisessa terapiassa hyödynnetään paljon kotitehtäviä ja tarvittaessa mindfulness-harjoitteita.
Kognitiivisen terapian muoto, lyhytpsykoterapia, on yleisimmin 5-20 kertaa annettavaa, nykyhetken ongelmiin keskittyvää terapiaa. Menneisyyttä käsitellään vain sen verran, kuin on nykyhetken kannalta tarpeellista. Teemana voi olla esimerkiksi paniikkihäiriön hallintaan saaminen erilaisin keinoin, kuten itsehavainnointilomakkeen avulla.
Tarkoituksena on keskittyä nykyhetken ongelmiin ja saada pariskunta havainnoimaan omia käyttäytymismallejaan ja niiden vaikutusta parisuhteeseen erilaisten kotitehtävien avulla. Pariterapiaistunnon kesto on useimmiten 1,5 tuntia ja yksilökäynnit tavallisesti 45 minuuttia. Istuntoja on tavallisesti kahden – neljän viikon välein, mutta kriisitilanteissa useamminkin. Tulosyitä voi olla erilaisia; halu saada parisuhde toimimaan tai vaikkapa mahdollisimman hyvä ja kivuton ero. Terapeutin tarkoituksena on suhtautua tasapuolisesti pariskuntaan sekä saada pariskunta pohtimaan elämänsä tavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseen. Vastaanotolla on usein helpompi puhua asioistaan kuin kaksin kotona.
Säännöllinen aerobinen liikunta kohottaa mielialaa. Liikunnalla on myös mahdollista ehkäistä ja jopa hoitaa vakavaa masennustilaa. Väestötutkimusten mukaan liikunnan vähäisyys on yhteydessä masennusoireisiin ja kliiniseen masennustilaan, joten liikuntaharrastuksen puute tai vähäisyys ennustaa masennuksen puhkeamista myöhemmällä iällä. Neljä kuukautta säännöllistä liikuntaa, kolmekymmentä minuuttia kolme kertaa viikossa, osoittautui Blumenthalin ym. (1999) tutkimuksessa depressiopotilaille yhtä tehokkaaksi hoidoksi kuin masennuslääke sertraliini ja jopa samanveroiseksi kuin liikunnan ja sertraliinin yhdistelmä. (Leppämäki 2007: 123 (6):629-30, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim.) Myös huonekasvit, kuten leikkokukat, voivat kohottaa mielialaa. Monet ostavat viikonlopuksi siivouskukkiakin saadakseen raikkaan tuoksun asuntoon.
Hallitsevat oireet johtuvat haitallisesta tiedonkäsittelystä ja häiriötä ylläpitävät opitut toimintamallit (avuttomuus) ja seuraamusvaikutukset (palkitsevien kokemusten vähentyminen). Lääkehoito auttaa vain osaa potilaista ja kognitiivinen terapia on vähentänyt eniten uusiutumisriskiä. (Integrum Instituutti 2013.)
Kognitiivista terapiaa voidaan hyödyntää myös ADHD:n hoidossa ja terapiassa voidaan käyttää oheismateriaalina esim. Virran & Salakarin (2012) ADHD-aikuisen selviytymisopasta sekä Kukkaron herraksi – taulukkoa apuna taloudenhallintavaikeuksissa. Tavoitteena on esim. opetella impulssienhallintaa ja opetella hahmottamaan ajankäyttöä paremmin.
Keskikatu 6 lh 6,
45100 Kouvola
Puh. 044 553 1880
johanna.erkamoanttila@gmail.com
© 2024 Sielunsisar terapia- ja kukkapalvelu Oy. All Rights Reserved. Web Design by WebsiteForum.